Amalan panjang umur.

  • selalu harap pahala dlm setiap perbuatan/perkataan. contohnya, tiap-tiap kali nak tidur, kalo rase2 nak bangun balik untuk buat solat sunat, niatkan dlm hati tidur sekejap sebab penat. karang nak bangun solat ke nak study ke.. itu pun pahala jugakk.
  • silaturrahim. hubungan dgn sedara-mara kena la rapat (actually, this fact is contradict to my self) . sebab ada satu hadis tu, Rasulullah pernah b’sabda, umat akhir zaman, ade yg tak kenal adik beradik then sampai kawen dgn adik bradik sendiri. +__+ nauzubillah
  • berakhlak baik
  • buat baik dgn jiran. sekarang ni kalo nak harap mcm putrajaya tu, bye2 laa. ak tinggal sana dgn kakak aku kejap, jiran sebelah pun tak nampak batang idung. hati jiran kena jaga, bak kata karam sing walia “kampung terbakar nampak asap, hati terbakar siapa yang tahu” haha
  • solat berjemaah
  • pergi masjid dalam keadaan suci. maksudnya, dah amik wudhuk siap2 dari rumah.
  • solat di tiga masjid terpenting, masjidil haram, masjidil nabawi dan masjidil aqsa.
  • solat sunat dirumah. haa, seeloknya tak payah la solat sunat kat masjid/surau. nabi muhammad s.a.w pun solat sunat kat rumah je. xperlu menunjuk. ==”
  • solat subuh dan isyak berjemaah
  • datang masjid utk menuntut ilmu. haa, yg nii i LIKE. 😉
  • umrah di bulan ramadhan.
terima kaseh kerana membaca. 🙂
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s