Zikir Fatimah

Subhanallah!

Kisahnya ini bermula apabila beliau (Fatimah ra) merasa sedikit tertekanan daripada kesempitan hidupnya sekeluarga (tidak mewah). Sebagaimana umum mengetahui, kehidupan saidina Ali sekeluarga adalah sederhana sepanjang hayat. Beliau tidak dikurniakan harta yang bertimbun-timbun seperti sahabat-sahabat Nabi yang lain. Kadang-kadang saidatina Fatimah tidak mendapati apa-apa bekalan harian tambahan untuk menyediakan juadah mereka yang agak mewah.

Suatu hari, saidatina Fatimah merasakan apa salahnya sekiranya beliau pergi bertemu ayahandanya (Rasulullah SAW) bagi memohon sedikit bantuan. Tentu ayahandanya tidak keberatan untuk menolong (mendoakan kekayaan untuknya) sebagaimana suatu ketika Nabi Musa as pernah mendoakan Qarun. Akhirnya Qarun telah menjadi orang yang paling kaya dicatatkan dalam sejarah kehidupan seorang manusia di atas muka dunia ini. “Apa salahnya jika Rasulullah mendoakan agar Allah memurahkan sedikit lagi rezeki mereka sekeluarga” Fikir Fatimah ra.

Apabila berjumpa Rasulullah SAW, Aisyah terus sahaja memberitahu hajat dan niat di hatinya itu. Lantas Rasulullah memberitahu (maksudnya) “Hendakkah engkau wahai anakandaku, sekiranya aku beritahumu suatu perkara yang terlebih berat, berharga dan bermakna daripada dunia ini dan segala isi kandungannya?”. Kerana kekayaan Qarun itupun tidaklah sehebat mana kalau nak dibadingkan dengan bumi dengan segala isinya “Tentu sekali” jawab Fatimah ra. “Engkau bertasbih (ucapan Subhanallah) 33 kali pada waktu pagi dan 33 kali pada waktu petang, bertahmid (ucapan alHamdulillah) 33 kali pada waktu pagi dan 33 kali pada waktu petang, dan bertakbir (ucapan Allahu akbar) 33 kali pada waktu pagi dan 33 kali pada waktu petang” [rujuk sahih bukhari].

Rasulullah SAW mengajarkan anakandanya suatu zikir yang dapat memberikan kekayaan sejati. Iaitu yang dapat mengkayakan jiwa seseorang manusia. Bukan hanya kaya fizikal yang lebih berisiko mengkhayal dan menghanyutkan manusia dengannya. Lantas dengan itu akan menyesatkan manusia itu sendiri dan akhirnya menjadikan jiwa manusia itu miskin, semiskin miskinnya. Seperti Qarun yang akhirnya ditelan jasadnya oleh bumi bersama-sama harta kekayaan yang pernah dibangga-banggakannya itu.

Tangan manusia

Kalau anda perhatikan tangan kita boleh dijadikan alat membilang tasbih (zikir) sebanyak 33 kali itu. Sebagaimana yang digesa oleh Rasulullah SAW. Secara semulajadi. Perhatikan setiap keratan (sendi) yang ada pada setiap jari tangan kita. Kalau kita pandai mengaplikasikannya, kita tidak perlu menggunakan alat tasbih untuk membantu kita membilang jumlah zikir sebanyak 33 kali ataupun 100 kali. Samentelah tangan kita ini dibawa ke mana-mana sahaja kita pergi berbanding alat tasbih biasa.

Tangan kita ini mempunyai lima jari. Setiap jari mempunyai tiga keratan (sendi) kecuali ibu jari yang hanya mempunyai dua keratan sahaja. Cuba anda mula membilang keratan-keratan tersebut. Jumlahnya tentulah 14 keratan (sendi) kan? Ok. Cuba sekali lagi anda bilang keratan jari anda bermula dengan jari kelingking sebelas atas sekali. Mulakan membilangnya ke bawah. 1, 2, 3 kemudian lebihkan satu ke tapak tangan anda menjadi bilangan 4. Naik semula ke atas dengan bilangan 5, 6 dan 7. Kemudian pindah ke jari manis dengan cara bilangan yang sama. Anda akan dapati bilangan 8, 9, 10, 11, 12, 13 dan 14. Pindah lagi ke jari hantu untuk bilangan 15 hingga 21. Seterusnya jari telunjuk untuk bilangan 22 hingga 28. Akhir sekali ibu jari untuk bilangan 29 hingga 33. Ops! Jumlah bilangannya adalah 33 kali.

Sekarang, jari anda sendiri boleh membantu anda berzikir 33 kali pada waktu pagi dan pada waktu petang, sebagaimana saranan Nabi Muhammad berdasarkan hadith Fatimah al-Zahra seperti di atas. Tiada alasan untuk anda tertinggal alat tasbih dan tidak dapat mengira jumlah zikir anda lagi. Satu lagi yang istimewa, tidakkah anda akan berbangga di akhirat nanti (di hadapan Allah dan Rasul serta seluruh umat manusia) bahawa anda menggunakan jari jemari anda bagi berzikir dan mendekatkan diri kepada Allah? Untuk mencari kekayaan sejati. Kekayaan jiwa anda.

Bukankah ia mudah untuk mencari kekayaan sejati? Tetapi berapa keratkah di antara kita yang mengerjakan dan mengejarkannya. Semoga perkongsian ini bermanfaat kepada yang belum mengetahuinya. Dan sebagai tazkirah kepada yang telah mengetahui dan mengamalkannya. Wallahualam.

copied. sumber : http://ibnrajab.wordpress.com/2009/02/28/zikir-33-kali/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s